startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Výber menu

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aj keď každý kto pripravuje svadbu, má istú predstavu o jednotlivých chodoch na svadobnej hostine, aj výber menu sa riadi gastronomickými zásadami a národnými zvyklosťami.
U nás je bežné začínať jedlami a nápojmi ľahkými a po nich prechádzať k ťažším. Poradie jedál pre slávnostné stolovanie je nasledujúce:

Aperitív

Aperitívom môžu byť korenené vína, vermuty, sherry, koktejly i vodka, whisky alebo slivovica, becherovka, prípadne ovocná alebo zeleninová šťava, ale nikdy nie brandy alebo koňak. Aperitív je možné podávať aj pri zhormažďovaní hostí mimo stola, napríklad aj s drobnými chuťovkami, zvlášť keď sa pri stole nepodáva prvý chod.

Studený predkrm

Mal by byť jemným a zároveň "pikantným" zahájením stolovania: zdobené vajcia, zelenina, ryby, kaviár, šunka, Polievkapaštéty, ale nikdy nie syr, pretože jeho úlohou je dosýtiť.

Polievka

Niekedy býva aj prvým jedlom. Pri bohatšom a kaloricky náročnom menu sú najvhodnejšie bujóny a jemné krémy.

Teplý predkrm

Obyčajne rôzne menšie ľahké jedlá so zeleninou, hubami, zapekané tousty, šunka s chrenom, teplé paštéty alebo cestoviny a omelety.

Hlavné mäsité chody

1. chod - ľahký, väčšinou ryba so symbolickou prílohou

2. chod - mäso hovädzie, bravčové, hydina, zverina doplnené vhodnou prílohou, v ktorej by mala hlavnú rolu zelenina alebo zeleninový šalát.

Múčnik / Dezert

Vyberáme ho podľa zostavy predchádzajúcich chodov, ak boli ľahšie, bez teplého predkrmu s jedným mäsitým chodom, môžeme zaradiť teplý múčnik, ako napríklad ovocné knedlíky alebo palacinky. Inak z ponúkaných zákuskov, tort, krémov a zmrzlinových pohárov vyberáme so zreteľom na to, že stále väčšiu obľubu majú ľahšie dezerty kombinované s ovocím. (U nás väčšinou múčnikom stolovanie končí.)

Syr a ovocie

Najlepšie sa oboje podáva na misách, v ponuke aspoň dvoch druhov, aby si hostia mohli vybrať. Syr sa konzumuje len v malom množstve, pre chuť a na stôl môže pred ovocím. Ak je ako múčnik podávaný ovocný šalát, ďalšie ovocie sa väčšinou neponúka.

Káva (alebo čaj)

Salka s kavouKáva alebo čaj a k nim, obzvlášť večer, podávaný digestiv (nápoj, ktorý uzatvára jedlo) - koňak, likér i vhodný druh sherry alebo whisky.

Nápoje

Nápoje podávané pri stole by mali zodpovedať druhu jedla, slúžiť k doplneniu jeho chuti a vhodne na seba nadväzovať. Vyberáme rovnako ako u jedál - od ľahších k ťažším. Pivo sa má piť pred vínom. Pri víne sa držíme známej zásady, že biele víno pijeme k bielemu mäsu, červené k tmavému. Pivo môže byť teda podávané k predkrmu, zostáva pri polievke, k rybe sa rozlieva ľahké biele víno, iný druh bieleho vína môže byť podávaný ku kuraťu, k sviečkovej zaradíme červené. K sladkým jedlám sa hodí dezertné víno alebo šampanské - sekt. Pri slávnostnom stolovaní môže byť šampanské podávané po celú dobu ako jediný nápoj.

Menu si možno nechať vkusne vytlačiť pre každého hosťa.


line
line

Diskusia


forum 16.09.2005: admin, Diskusia k článku "Výber menu"



rightend