startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Umenie prestretého stola

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

K výnimočnej príležitosti, akou je aj svadobná oslava, určite patrí aj slávnostne prestretý stôl. V dnešnej uponáhľanej dobe sa na toto umenie často zabúda a tak určite nič nepokazíme tým, že si základy správneho prestierania pripomenieme.
servitky na tanieriSpôsob prestierania určuje predovšetkým časť dňa, v ktorej sa rozhodneme pohostenie podávať. Raňajky a koktailové posedenie obvykle umožňujú menej formálne prestieranie ako slávnostná večera.

Obrus ako základ

Slávnostný stôl býva prikrytý obrusom z hladkého hodvábneho materiálu, preto sa pod neho pri formálnych príležitostiach podkladá podložku s drsným povrchom (monton), ktorá bráni samovoľným pohybom obrusu po stole. Hladký obrus z kvalitného materiálu, napríklad damaskový, vyšívaný alebo čipkovaný, často ozdobený sviatočným motívom nezriedka patrí k cenným kusom rodinného bielizníka, čo len umocňuje slávnostnú atmosféru.

Výzdoba stola

Pri výbere ozdôb na stôl si dávajme pozor na to, aby neprekážali hosťom vo výhľade a neboli tak prekážkou konverzácie. Kvety v plochej miske alebo farebné sviečky v svietniku môžu vystriedať aj dekoračné poháre s gélovými ozdobami, ktoré sa farebne dopĺňajú s prestieraním.

Taniere, príbory a poháre

Slávnostný obed alebo večera začína predjedlom, po ktorom nasleduje polievka, jeden alebo niekoľko hlavných chodov a nakoniec dezert. Taniere ležia na stole v tomto poradí: podkladový (klubový) tanier, leží na stole počas celej doby stolovania, býva prikrytý obrúskom, aby sa na ňom položený tanier nekĺzal. Klubový tanier nikdy nebýva prázdny. Vždy je na ňom tanier pripravený na nasledujúci chod alebo prázdny tanier na hlavný chod, tanier na predjedlo a na polievku.

Výber vhodného príboru z palety slávnostného stolovania nie je taký zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Príbory ukladáme súbežne s dolným okrajom taniera, vzdialenosť medzi nimi je asi pol centimetra. Napravo z vonkajšej strany smerom k okraju taniera leží nôž na predjedlo, vedľa neho lyžica na polievku nasledovaná nožom na mäso. Podobne z ľavej strany leží menšia vidlička na predjedlo a mäsová vidlička.

Tanierik na pečivo má svoje miesto po ľavej ruke v úrovni stredu hlavného taniera. Leží na ňom malý nožík na natieranie pečiva. Dezertná lyžička a vidlička majú svoje miesto nad tanierom.

Napravo hore od skupiny nožov stoja poháre na červené alebo biele víno a vodu. Najbližšie k hrotu posledného noža je pohár na vodu, nasledujú poháre na červené a biele víno, prípadne pohár na šampanské.

spracoval: M. P.



line
line

Diskusia


forum 06.08.2010: admin, Diskusia k článku "Umenie prestretého stola"



rightend