startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Sprievodca vínom a destilátmi

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Výber vína a destilátov na svadobný stôl vôbec nemusí byť zložitá záležitosť. S trochou správnych informácií je možné za krátky čas vybrať to najlepšie pre seba aj hostí z dostupných možností.
banner

cervene-vino_tsp105940799Druhy vína

Červené, biele alebo šumivé? Na prvý pohľad sa to môže zdať zastrašujúce, ale v skutočnosti trocha teórie pomôže oceniť to, čo máte práve na stole. Skúmanie vín môže byť zábava a tak vám ponúkame niekoľko typov do začiatku.

Červené víno

Červené víno sa vyrába z červeného hrozna, kvaseného s dužinou aj šupkou, čo hotovému produktu dáva jasnú farbu. Rôzne odrody vína sú základom pre rôzne svetoznáme značky, akými sú: Cabernet Sauvignon, Gamay, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese, Syrah/Shiraz, Tempranillo a Zinfandel.

Červené vína začínajú od ľahkých cez ťažké až k ovocným, ako je Pinot Noir, korenisté ako Shiraz. Kráľom medzi červenými vínami pre svoju výraznú a mnohostrannú chuť a skutočnosť, že čas mu len pridáva na jeho kvalite, je Cabernet Sauvignon. Odrody ako Sangiovese a Gamay sa používajú na výrobu lacnejších vín pre každodennú konzumáciu. Červené vína sa dobre hodia k tučným jedlám a červenému mäsu, divine, aromatickému syru, ako aj všetkým druhom rýb, bravčovému a kuraciemu mäsu. Odborníci na zdravú výživu dodávajú, že pohár červeného vína denne má priaznivý vplyv na zdravie.

Ružové víno

Toto víno nie je zmes červeného a bieleho vína ako by sa na prvý dojem mohlo zdať. Vyrába sa z červeného hrozna bez šupky a jadierok. Aj keď má ružové víno povesť presladeného vína, neplatí to pre všetky jeho odrody. Európske ružové vína sa často biele-vino_tsp81270284dorábajú z Grenadského hrozna a sú lahodné, aromatické a osviežujúce. Ružové vína z Kalifornie sa dorábajú zväčša z odrody Zinfandel a majú výrazne sladkastú príchuť. Dobre vychladené ružové víno sa hodí k predjedlu, morským špecialitám, praženým rybám, alebo na letnú opekačku pri rodinnej oslave.

Biele víno

Na počudovanie biele víno sa dá dorábať z bieleho aj červeného hrozna, pretože všetky druhy hroznovej šťavy sú po spracovaní číre. Odrody bieleho vína sú taktiež rozmanité ako vína červené, no na rozdiel od nich sa vždy podávajú chladené. Medzi obľúbené biele vína patria francúzky Muscadet a Pinot Grigio z Talianska. Zaujímavé je aj korenisté biele víno Sauvignon Blanc. Biele vína sú vo všeobecnosti dobrým doplnkom k jedlám z morských živočíchov a cestovinových špecialít. Plnokrvné Chardonnay môžete servírovať aj k ťažším jedlám z bravčového mäsa, k homárom alebo k moriakom. Rizling a korenistý nemecký Gewürztraminer sa zas dobre hodia k exotickým thajským a indickým špecialitám.

Destiláty

Jemné destiláty tvoria základnú surovinu klasických koktailov a iných miešaných nápojov, ale čo to vlastne destiláty sú? Z technického hľadiska ide o destilovaný alkohol, ktorý prešiel varom a odparil na stenách sklenenej trubice. Destilovať sa dá obilie, ovocie, kukurica, dokonca aj zemiaky. Medzi najznámejšie destiláty patria:

Vodka

RumTáto číra tekutina, večná láska ruského ľudu sa destiluje z nakvasenej zmesi obilia, zemiakov, repy, alebo melasy. Vodky rôznych príchutí vrátane Martini sú všeobecne obľúbeným trúnkom aj za „veľkou mlákou.“

Džin

Číry destilát z pšenice, alebo ryže ochutený bobuľami borievky a inými druhmi bylín, alebo korenia. Vrchol popularity tohto nápoja nastal v 50.-rokoch minulého storočia a aj v súčasnosti je medzi milovníkmi rôznych kokteilov na poprednom mieste.

Rum

Biely, prípadne jantárovo zafarbený destilát sa vyrába z melasy, cukru, trstinovej šťavy a vody. Tento nápoj pochádza z Karibiku a má viacero variant: svetlý, tmavý, korenený, alebo archívny. Okrem všeobecne známej „rezanej“ kofoly, nachádza rum svoje uplatnenie v tropických nápojoch, akými sú Mojitos, Zombies a Piňakoláda.

Tequila

Mexický destilát jantárovej farby z kvasenej šťavy z agávy, druhu kaktusu. Mixuje sa do Margerity alebo koktailu „Tequila sunrise“, ale často sa pije aj čistý len s citrónom a soľou.

Škótska

Známy destilát z nakvaseného jačmeňa, dozrievajúceho v drevených sudoch. Existujú dve hlavné varianty škótskej: z jedného druhu sladu a miešaná. Škótska má hladkú jemnú chuť, ktorú si mnohí vychutnávajú čistú alebo s ľadom.

Whisky

Destilát jantárovej farby z kvaseného jačmeňa s prídavkami ryže, kukurice, pšenice, alebo jačmeňa. Whisky kvasí v sudoch, čo jej dáva zlatú farbu a dymovú príchuť. Medzi odrody whisky patria: Bourbon, Tennesee, Ryžová, Írska a Kanadská. Používa sa do koktailov z názvom: „Whiskey Sour“ a „Manhattan“, ale môže sa riediť aj so sódou, alebo piť po štamprlíkoch.

autor: M. P.



line
line

Diskusia


forum 13.02.2006: admin, Diskusia k článku "Sprievodca vínom a destilátmi"



rightend