Sprievodca svetom svadobných tort
svadobný stôl
Aký je rozdiel medzi maslovou polevou a fondánom? Sú tortové ozdoby konzumovateľné? Viete čo je croqeumbouche? Odpovede na tieto a podobné všetečné otázky okolo sladkostí na svadobnom stole prinášame v nasledujúcom článku.
Polevy a plnky
Maslová plnka - populárna béžová, alebo biela poleva z masla, mlieka a konfekčného cukru. Je lacná a ľahko sa krája ale pri vyšších teplotách sa rýchlo rozteká. Môže byť použitá aj ako tortová plnka.Fondán - fondán je poleva z cukru, kukuričného sirupu a želatíny. Fondán sa nenanáša stierkou ale na table sa vyváľa na rovnomerný plát, z ktorého sa vykrajuje ozdobný „pancier“ na tortový korpus. Ten je vynikajúcim podkladom pre ďalšie zdobenie farebnými vzormi, konfetami, alebo kvetmi. Fondánová torta vydrží čerstvá niekoľko dní a to aj v teplejšom prostredí.
Ganache - táto poleva sa vyrába z čokolády a hustej smotany. Jej sladká varianta môže byť použitá aj ako tortová plnka.
Kráľovská poleva - cukor a vaječné bielka sú základom tohto druhu polevy, ktorá slúži prevažne na mriežkové zdobenie svadobnej torty. Táto poleva na rozdiel od maslovej po aplikácii tvrdne ale je zároveň krehká.
Šľahaná smotana - je najlahodnejšou ale zároveň najmenej praktickou tortovou polevou. Po aplikácii musí torta a iné ňou zdobené cukrovinky zostať až do podávania v chladničke.
Tortové ozdoby
Ozdobné dražé - cukrové guličky obaľované do zlata, strieborna, alebo pastelových farieb. Ich konzumácia sa neodporúča, kedže môžu byť pokryté aj drobnými kovovými čiastočkami.Gumová pasta - táto pasta vyrobená z cukru, kukuričného škrobu a želatíny sa používa na tvarovanie kvetov, listov, ovocia a ďalších konzumovateľných ozdôb. Tie sú trvanlivé a môžete si ich odložiť aj na pamiatku.
Marcipán - táto pasta z cukru, mandlí a vaječných bielkov može byť na tortu aplikovaná podobne ako fondán, alebo sa z nej dajú tvoriť aj ozdoby.
Mriežkovanie polevou, alebo karamelom - je zdobenie torty pomocou cukrárskeho vrecúška zakončeného kovovým hrotom rôznych tvarov. Medzi ozdobovacie techniky tohto druhu patrí „košíkový“ vzor, „čipkované“ vzory, „bodkovanie“, alebo „mušličky“.
Druhy svadobných tort
Torta na výročie - starostlivo odložený cylinder zo svadobnej torty môže byť použitý aj ako ozdoba torty na prvé výročie manželstva. V prípade, že si chcete z torty odložiť aj viac, dajte kuchárovi vyrobiť menšiu verziu svadobnej torty, alebo si vypýtajte recept.Torta do zálohy - v prípade, že si ženích a nevesta chcú nechať svadobnú tortu len pre seba, môžu hosťom na tanier naservírovať „záložnú tortu“ z kuchyne. V prípade, že chcú aby torta vyzerala väčšia, môžu použiť jeden, alebo viac nepravých tortových korpusov.
Croquembouche - túto tradičnú francúzku svadobnú tortu priniesla do módy stredoveká šlachta krajiny galtského kohúta. Torta je zložená z malých glazúrovaných bochníčkov do tvaru kužeľa.
Ženíchova torta - táto, v južných oblastiach Spojených štátov stále populárna tradícia dovoľuje ženíchovi nechať si vyrobiť tortu v tvare, ktorý pripomína niektorý z jeho koníčkov (futbalová lopta, formula).
Poschodová torta - svadobná torta ako ju všetci poznáme. Poschodia nemusia byť samozrejme povinne okrúhle.
autor: M. P.