startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Sprievodca svetom svadobných tort

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aký je rozdiel medzi maslovou polevou a fondánom? Sú tortové ozdoby konzumovateľné? Viete čo je croqeumbouche? Odpovede na tieto a podobné všetečné otázky okolo sladkostí na svadobnom stole prinášame v nasledujúcom článku.

torta ganachePolevy a plnky

Maslová plnka - populárna béžová, alebo biela poleva z masla, mlieka a konfekčného cukru. Je lacná a ľahko sa krája ale pri vyšších teplotách sa rýchlo rozteká. Môže byť použitá aj ako tortová plnka.

Fondán - fondán je poleva z cukru, kukuričného sirupu a želatíny. Fondán sa nenanáša stierkou ale na table sa vyváľa na rovnomerný plát, z ktorého sa vykrajuje ozdobný „pancier“ na tortový korpus. Ten je vynikajúcim podkladom pre ďalšie zdobenie farebnými vzormi, konfetami, alebo kvetmi. Fondánová torta vydrží čerstvá niekoľko dní a to aj v teplejšom prostredí.

Ganache - táto poleva sa vyrába z čokolády a hustej smotany. Jej sladká varianta môže byť použitá aj ako tortová plnka.

Kráľovská poleva - cukor a vaječné bielka sú základom tohto druhu polevy, ktorá slúži prevažne na mriežkové zdobenie svadobnej torty. Táto poleva na rozdiel od maslovej po aplikácii tvrdne ale je zároveň krehká.

Šľahaná smotana - je najlahodnejšou ale zároveň najmenej praktickou tortovou polevou. Po aplikácii musí torta a iné ňou zdobené cukrovinky zostať až do podávania v chladničke.

Tortové ozdoby

Ozdobné dražé - cukrové guličky obaľované do zlata, strieborna, alebo pastelových farieb. Ich konzumácia sa neodporúča, kedže môžu byť pokryté aj drobnými kovovými čiastočkami.

Gumová pasta - táto pasta vyrobená z cukru, kukuričného škrobu a želatíny sa používa na tvarovanie kvetov, listov, ovocia a ďalších konzumovateľných ozdôb. Tie sú trvanlivé a môžete si ich odložiť aj na pamiatku.

Marcipán - táto pasta z cukru, mandlí a vaječných bielkov može byť na tortu aplikovaná podobne ako fondán, alebo sa z nej dajú tvoriť aj ozdoby.

Mriežkovanie polevou, alebo karamelom - je zdobenie torty pomocou cukrárskeho vrecúška zakončeného kovovým hrotom rôznych tvarov. Medzi ozdobovacie techniky tohto druhu patrí „košíkový“ vzor, „čipkované“ vzory, „bodkovanie“, alebo „mušličky“.

Druhy svadobných tort

zenichova tortaTorta na výročie - starostlivo odložený cylinder zo svadobnej torty môže byť použitý aj ako ozdoba torty na prvé výročie manželstva. V prípade, že si chcete z torty odložiť aj viac, dajte kuchárovi vyrobiť menšiu verziu svadobnej torty, alebo si vypýtajte recept.

Torta do zálohy - v prípade, že si ženích a nevesta chcú nechať svadobnú tortu len pre seba, môžu hosťom na tanier naservírovať „záložnú tortu“ z kuchyne. V prípade, že chcú aby torta vyzerala väčšia, môžu použiť jeden, alebo viac nepravých tortových korpusov.

Croquembouche - túto tradičnú francúzku svadobnú tortu priniesla do módy stredoveká šlachta krajiny galtského kohúta. Torta je zložená z malých glazúrovaných bochníčkov do tvaru kužeľa.

Ženíchova torta - táto, v južných oblastiach Spojených štátov stále populárna tradícia dovoľuje ženíchovi nechať si vyrobiť tortu v tvare, ktorý pripomína niektorý z jeho koníčkov (futbalová lopta, formula).

Poschodová torta - svadobná torta ako ju všetci poznáme. Poschodia nemusia byť samozrejme povinne okrúhle.

autor: M. P.



line
line

Diskusia


forum 07.04.2006: admin, Diskusia k článku "Sprievodca svetom svadobných tort "



rightend