startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Sedemnásobný úžitok červeného vína

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Víno patrí k najstarším opojným nápojom sveta. Účinky vína chváli i karhá už kniha kníh – Biblia a snáď sa medzi nami nenájde človek, ktorý by nepoznal známy výrok o tom, že v tomto zlatistom či červenom moku sa ukrýva pravda.
cervene-vino_tsp105940799Pravda o tomto kráľovskom nápoji bude kdesi uprostred. Podľa viacerých odborných výskumov pohár červeného vína denne môže byť účinným preventívnym prostriedkom proti rôznym neduhom.

Víno znižuje riziko úmrtnosti z najrôznejších príčin. Primeraná konzumácia červeného vína (22 - 23g/deň) môže znížiť pravdepodobnosť najbežnejších príčin úmrtia. Podľa „prípadových“ štúdií vo Francúzku, Veľkej Británii, Fínsku či Dánsku je pohár červeného vína zdravotne užitočnejší ako rovnaké množstvo tvrdého alkoholu či piva.

Rozširovanie ciev

Fajčiarom môže červené víno pomôcť s rozširovaním ciev. Červené víno či už s alkoholom alebo aj bez neho, dokáže do istej miery redukovať nepriaznivé dopady fajčenia na cievy v organizme pôsobením na endotelovú vrstvu ciev lymfatického a krvného obehu a srdca. Spomínaná vrstva zabezpečuje pružnosť ciev v celom tele.

Ochrana srdca

K najznámejším preventívnym pôsobeniam červeného vína určite patrí ochrana srdca pred nepriazňou koronárnych ochorení. Prieskumy potvrdili, že primeraná konzumácia červeného vína znižuje hladinu cholesterolu a lipoproteínu s nízkou hustotou.

Krvné zrazeniny (trombózy)

Červené víno v obmedzenej miere pôsobí proti nadmernej zrážanlivosti krvi a tvorbe trombóz. Milovníci červeného vína majú obyčajne v krvi menší obsah proteínu fibrinogénu, ktorý je za zrážanlivosť krvi zodpovedný.

Kôrnatenie ciev (artérioskleróza)

Červené víno je účinnou ochranou proti začínajúcemu kôrnateniu ciev, ktoré sa spúšťa vo chvíli, keď cievy začínajú strácať svoju prirodzenú pružnosť. Zdá sa, že alkohol spoločne s obsahom polifénov obsiahnutých vo víne prospieva „technickému stavu“ žíl a ciev.

cervene-vino_tsp119442324Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Nadmerná konzumácia alkoholu so sebou obyčajne prináša aj riziko zvýšeného krvného tlaku. Napriek tomu existujú dôkazy, že pohár červeného vína k jedlu môže mať na krvný tlak aj blahodárny vplyv.

Obličkové kamene

Primeraná konzumácia červeného vína može zabrániť tvorbe obličkových kameňov.

Alzheimerova choroba

Mierne „užívanie“ červeného vína môže obmedziť pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby a to vďaka látke nazvanej polyfenol s výrazným antioxidačným účinkom.

Tento malý rozbor rozhodne nemá slúžiť ako výhovorka pre tých, ktorí majú problémy s alkoholom. Jeho cieľom je len poskytnúť vhodný námet na zamyslenie sa pre tých, ktorým zdravotný stav a životný štýl dovoľujú užívať víno s mierou bez ohrozenia vlastného zdravia.

spracoval: M. P.



line
line

Diskusia


forum 30.01.2008: admin, Diskusia k článku "Sedemnásobný úžitok červeného vína"



rightend