Prestierame slávnostný stôl
svadobný stôl
Spoločné chvíle s rodinou, mimoriadne večerné posedenie s priateľmi, romantická večera pre dvoch. Všetky tieto výnimočné udalosti si vyžadujú dôkladnú prípravu a dokonalé prostredie. Preto vám v dnešnom článku ponúkame niekoľko dobrých rád, ako slávnostný stôl prestrieť štýlovo, elegantne a zároveň jednoducho.
Obrus
Výberom správneho obrusu dáte pozvaným najavo svoj vkus (medzi osvedčené sviatočné farby patrí zelená a červená, svetlo modrá či ružová sa hodia na krstiny). Rovnako sa môžete rozhodnúť aj pre stôl bez obrusu len so štólou a podložkami, ktoré sú na rozdiel od obrusu o niečo praktickejšie, hlavne ak pri stole budú sedieť deti.Jedálensky servis
Pre formálnejšie príležitosti budete určite chcieť použiť aj slávnostnejší servis, možno ružový porcelán. Tradičné poradie chodov formálneho pohostenia je:- aperitív
- predjedlo
- polievka
- hlavný chod
- dezert
Príbor
O tom, kam patrí príbor, ste už určite mnohokrát počuli ale aj napriek tomu si to ešte zopakujme. Na ľavú stranu (zľava doprava) patria: obrúsok, menšia šalátová vidlička, väčšia príborová vidlička. Na pravú stranu taniera patria (zľava doprava) príborový nôž, šalátový nôž a lyžička.Poháre
Ani uloženie pohárov nie je príliš zložité. Vpravo od servírovacej tácky nad nožmi a lyžicou má svoje miesto (zľava doprava) pohár na nealkoholické nápoje či minerálku, po jeho pravej strane pohár na biele víno a za ním pohár na červené. Ako vidíte, je to celkom jednoduché. Na zdravie!Doplnky
Rovnako ako v móde, aj v stolovaní sú doplnky korunou dokonalosti. Servítky či obrúsky môžu byť jednoduché alebo nezvyčajné. Ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát. Správnu atmosféru dokážu navodiť svietniky, prípadne kvetinové ozdoby buď spoločné alebo menšie samostatné pre každého stolovníka. V každom prípade by dlhé stonky nemali prekážať hosťom vo výhľade, veď pravým učelom každého posedenia je stretnutie so zaujímavými ľuďmi.autor: M. P.