startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Svadobná torta

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Všetko okolo nej
Myslím, že jednou z najdôležitejších vecí, ktoré na svadbe chýbať nemôžu je svadobná torta. Nepochybne na každej svadbe nájdeme defilé cukrárenských zázrakov, ale len jedna je tá pravá - svadobná.

Priprava tortyV minulosti sa v každom regione našiel koláč, ku ktorému bolo možné priradiť názov "svadobný" a tým pádom sa k nemu viazali nielen rôzne obyčaje a povery, ale mal aj typický spôsob prípravy. Poznáme ich aj vsúčasnosti pod názvami štedrák, korovjan ... Vo všeobecnosti mal svadobný koláč zabezpečiť mladému páru plodnosť a bohatstvo. Na svadobný stôl ho prinášala nevesta, alebo družičky a delenie medzi hostí malo presný postup.

Dnešná svadobná torta tak, ako ju poznáme my, vyzerá síce úplne inak, ale význam a posolstvo pre mladomanželov má rovnaké.

Svadobná torta v dnešnej podobe je jedno až viacposchodová, s marcipánovou, alebo kvetinovou dekoráciou. Svoje korene má v západnej Europe, pravdepodobne v Anglicku. Tam, podľa starých zvykov a obyčají musel každý hosť priniesť na svadbu drobný zákusok ako darček. Všetky sa ukladali na jednu kopu, nad ktorou si mladomanželia museli vymeniť bozk tak, aby kopa nespadla. Od toho, či sa im to podarilo alebo nie, potom záviselo ich manželské šťastie.Raz sa vraj jeden cukrár rozhodol, že pokúšať osud takýmto spôsobom je pre mladý pár dosť "riskantné" a polial celý barometer šťastia polevou. A svadobná torta bola na svete!

Definitívny vzhľad určila svadobnej torte až svadba dcéry anglickej kráľovnej Viktorie v roku 1858 a torta na túto príležitosť pripravená.

Dobrým zvykom by malo byť podľa obyčají odkladanie kúska zo svadobnej torty do prvých krstín, alebo prvého výročia sobáša v mladej rodine. Preto bola v minulosti aspoň jedna časť torty zhotovená bez krému a z prísad, ktoré boli trvanlivé.

Pritom aj každá z prísad, ktoré tortu tvoria majú svoj význam:

cukor - znamená lásku, marcipán - spojenie horkosti a sladkosti, predstavuje manželský život - v dobrom aj v zlom, kvietky - symbol plodnosti, med, mandle a sušené ovocie prinášali vrúcnosť láskyplného vzťahu. Z čoho a aká bude tá vaša torta, však závisí iba od vás.

Kusok tortySvadobná torta by mala byť umiestnená v strede stola pred mladým párom, ak sa však rozhodnete pre viacposchodovú, odporúča sa umiestniť ju na samostatne stojaci stolík. Krájanie torty je takisto ako zametanie rozbitého taniera úkonom, ktorý musia mladomanželia absolvovať spoločne. Má však svoje pravidlá.Torta sa rozdáva medzi hostí po tom, ako sa hostia prvýkrát dosýta najedia (prvý hlavný chod), alebo po prvom tanečnom kole. Podľa správnosti má nôž na krájanie torty držať nevesta vo svojej pravej ruke, na ňu patrí pravá ruka ženícha a na ňu opäť nevestina ľavá ruka. Ak sa vám ruky popletú, nič to, hlavné je poradie: torta - nôž - žena - muž - žena.

Prvý kúsok z torty patrí neveste, tá následne ponúkne ženícha, potom svoju matku, ženíchovu matku, otca ženícha, svojho otca a svedkov a až potom ostatných hostí podľa veku a váženosti. Celá torta až na jeden kúsok, ktorý si, ako sme spomínali, odkladajú manželia, sa musí rozdeliť medzi hostí (prípadne do výslužky), nepatrí sa ponúknutý kúsok odmietnuť, pretože sa verí, že to môže priniesť nešťastie nielen mladomanželom, ale i tomu, kto ju odmietol.

Takže pevnú ruku a dobrú chuť!


line
line

Diskusia


forum 16.09.2005: admin, Diskusia k článku "Svadobná torta"



rightend