startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Kuchynská výbava pre novomanželov

line

po svadbe




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život v spolocnej domácnosti so sebou prináša aj potrebu dobre vybavenej kuchyne. Schýbajúcim príslušenstvom je každodenná príprava jedál zdlhavá a frustrujúca. Aj ked nebudete mat ihned každú položku z nášho ukážkového zoznamu, chceme Vás dnešným clánkom inšpirovat k tomu, aby sa Vaša kuchyna postupne stala miestom, kde „láska prechádza cez žalúdok".
kuchynska vybava 01Každý zo zvyčajných materiálov používaných na výrobu kuchynského príslušenstva má svoje výhody a nevýhody. Antikorové hrnce nepatria k najlacnejším, ale ľahko sa umývajú, teflónové riady neprepálite, ale pomerne ľahko poškriabete. Liatinové hrnce síce dobre vedú teplo, ale pre ženské ruky bývajú priťažké. Na drevenom príslušenstve sa dobre pracuje, hoci absorbuje pachy, s plastom vám nič také nehrozí, ale tento materiál nie je veľmi odolný.

Hrnce

Úplným „kuchynským minimom" je veľký hrniec, v ktorom sa dá pohodlne uvariť väčšie množstvo polievky alebo cestovín (v náležitom množstve vody). Dnes sa dajú kúpiť aj špeciálne hrnce s vložkou, ktorá umožňuje pohodlné vybratie hotovej suroviny bez nutnosti preklápať horúci hrniec s vriacou vodou nad drezom. V širšej kuchynskej výbave by nemal chýbať jeden menší 1 - 1,5-litrový hrniec na prípravu menšieho množstva polievky, zohrievanie mlieka, alebo varenie vajíčka na rýchlu prípravu pokrmov.

Panvice

Hlboká panvica je všestranným prostriedkom na rýchle varenie širokej škály pokrmov. Ak máte radi rýchlu prípravu mäsa, rýb alebo stejkov, zvážte kúpu panvičky s vlnitým dnom, ktorá zabraňuje pripáleniu mäsa a zároveň vytvára "grilovací vzor". Praktickým pomocníkom v kuchyni je tiež panvica s ohňovzdornou rúčkou. Môžeme ju požívať v rúre bez prekladania jedla do zapekacej misy.

Podložky na krájanie

V žiadnej kuchyni by nemala chýbať veľká doska na krájanie surovín. Najhygienickejší je plastový povrch, ktorý sa ľahko udržiava a neabsorbuje pachy a šťavu zo spracovávaných surovín. Na veľkej podložke môžeme tak pohodlne spracovať veľké množstvo suroviny. Menšia podložka sa hodí na krájanie chleba, alebo na príležitostné spracovanie menšieho množstva surovín.

varechyVarechy, metličky, naberačky

Drevená varecha je odvekým symbolom kuchyne. Rovnako ako podložky však trpia, ľahko absorbujú pachy a s odstupom času strácajú pevnosť, preto ich v súčasnosti nahrádzajú kuchynské pomôcky plastového alebo antikorového prevedenia.

Škrabka na zeleninu

Tento praktický nástroj slúži na odstraňovanie tenkej vrstvy z povrchu surovín. Praktická škrabka má otočnú čepeľ s ergonomickou rukoväťou, ktorou sa dajú napríklad vyrobiť hobliny na ozdobu.

Cedidlá a sitá

Veľké sito na cestoviny a jedno malé na vylúhovanie sypaného čaju z plastu alebo nerezu. Labužníci využijú aj bambusové sitko na zalievanie bylinkového čaju.

Kefky, pierka

Kefky poslúžia na hrubé očistenie zeleniny a pierka na potieranie pokrmov pri pečení alebo grilovaní. Uprednostnite prírodné materiály a po každom použití tieto pomôcky dôkladne vyčistite a vysušte.

Strúhadlá a iné drobnosti

  • Veľké antikorové strúhadlo si poradí s väčším množstvom surovín, menšie poslúži na prípravu dochucovadiel a ozdôb do hodových pokrmov.
  • Pučidlo na zemiaky nenahradí ani dobrý mixér, ideálny je antikorový alebo plastový.
  • Otvárač na fľaše konzervy a vývrtka na vínové fľaše.

Kuchynské nože

Lacné nože sú menej kvalitné, rýchlo sa vyštrbia, otupia a nakoniec sa už nebudú dať naostriť. Naproti tomu kvalitný nôž dlhšie vydrží a dobre nabrúsený je pri práci bezpečnejší ako neostrý. Nože by mali mať v kuchyni vyhradené miesto, vhodný stojan alebo závesnú magnetickú lištu. Voľne pohodené nože sú nebezpečné a v zásuvke sa môžu jeden o druhý otupiť. V domácom príborníku by nám nemali chýbať tieto základné typy nožov:
  • Univerzálny šéfkuchársky nôž - pevný nôž s masívnou šírkou, približne 15 – 30 cm a dlhou viacúčelovou čepeľou. Dobre poslúži na jemné krájanie surovín, narezanie tenkých plátkov a zadnou časťou môžete rozseknúť slabšie kosti.
  • Nôž na lúpanie - malý krátky nôž s čepeľou od 5 do 11cm, slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia, ale veľmi dobre pomôže aj na otváranie krabíc a rôznych obalov.
  • Nôž na chlieb - jeho zúbkovaná, obyčajne 20 - 25cm dlhá čepeľ tomuto nožu umožňuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky aj jemnej striedky pečiva bez toho, aby ich roztrhol alebo pomliaždil.
  • Filetovací nôž - nôž so štíhlou a pružnou 20 – 36 centimetrovou končistou čepeľou bez námahy vykosťuje a naporcuje rôzne druhy mäsa a rýb.

priborSekáč

Ostrá a ťažká hlava poľahky presekne väčšie kosti a šľachy. Okrem klasických sekáčov existujú aj špeciálne ázijské nože na porciovanie (Santoku), s dolu nasmerovanou mohutnou čepeľou, ktorá presekne kosti, a zároveň je vhodná na odkrajovanie tenkých plátkov mäsa.

K úplnej kuchynskej výbave patrí aj kuchynská vidlička na napichnutie veľkých kusov mäsa a hydiny a nožnice na pohodlné porciovanie hydiny.

Stolovanie

Obráťme teraz pozornosť od kuchynskej linky ku kuchynskému stolu - miestu rodinných a spoločenských stretnutí. Stolovanie je zbližovacím rituálom, ktorý si môžete naplno vychutnať s náležitým servisom. Hlavné slovo pri jeho zostavovaní majú, ako vždy, naše finančné možnosti, rovnako ako skutočnosť, či už vlastníme alebo sa ešte len chystáme vlastniť automatickú umývačku riadu.

K častým otázkam pri zariaďovaní novomanželskej domácnosti patrí aj počet tanierov, šálok a pohárov v „štartovacej súprave“. Praktické skúsenosti odporúčajú sady po 8 – 12 kusov. Zabezpečíte si tak pravidelnú obmenu riadu v umývačke a zároveň budete mať rezervu pre prípad väčšej návštevy. K najbežnejším položkám kuchynského riadu patria:
  • hlboké taniere alebo polievkové misky,
  • plytké taniere,
  • veľká šalátová miska, malé misky,
  • súprava šálok na kávu, čaj a nealko,
  • ríborová súprava (príbor, polievkové a čajové lyžičky, dezertné vidličky),
  • poháre na víno a destiláty,
  • kuchynský robot, ponorný mixér.

Kuchynské spotrebiče

Nevyberajte si ich len podľa ceny. Lacný výrobok je často chabým pomocníkom, má len jeden rýchlostný stupeň, nevymiesi ani kilogram cesta, nerozomelie mäso do potrebnej konzistencie, alebo neodšťavuje. Praktický kuchynský robot by mal zvládnuť každú z týchto činností, preto je dobré, ak príkon motora prístroja neklesne pod 500 wattov. Ak od kuchynského robota očakávajte viac. môžete si vybrať z prístrojov vyššej kategórie, ktoré majú poistku pred prehriatím, rozpoznávajú druh a množstvo spracovávanej suroviny alebo odhadnú celkový čas potrebný na vybranej suroviny.

spracoval: M. P.



line
line

Diskusia


forum 05.08.2010: admin, Diskusia k článku "Kuchynská výbava pre novomanželov"



rightend