Buffetový svadobný stôl
svadobný stôl
Postačí Vám vedieť počet hostí (ktorých je obvykle menší počet ako pri honosných svadbách), aby ste zabezpečili dostatok stoličiek. Prípadne usaďte iba rodičov a starých rodičov (tí si zvyknú potrpieť na tradície) – samozrejme, že im vyberte čestné miesta.
Pri tejto recepcii sa pozvaní pohostia pri bufetových stoloch, kde si môžu vybrať aké jedlo chcú a koľko chcú, obslúži ich čašník alebo sa obslúžia sami. Podávajú sa rôzne druhy jedál – záleží len na vás. Typické sú šaláty, polievky, aperitívy, pokračuje sa hlavným jedlom a mäsom. Dezert sa podáva až keď je večera, či obed kompletný. V tom čase sa môže objaviť i ďalší stôl s nápojmi.
Podávanie jedál ohlasuje DJ alebo hostiteľ, spravidla uvádza otec nevesty (hoci na organizovaní sa podieľajú obe rodiny. Jedlo si ako prví vezmú nevesta so ženíchom, potom svedkovia, rodičia a starí rodičia. Pri väčšom počte hostí sú zvykom 2 bufetové „stanice“ na protiľahlých rohoch miestnosti, čím sa čakanie v radoch skráti.
Počas celého večera môžu byť pozdĺž miestnosti rozmiestnené stoly s rôznymi jednohubkami, ovocím, či zákuskami. Môžete podávať syr, keksy, slané pečivo, či šaláty. Alebo môžete pripraviť nejaké ľahšie typické jedlá rôznych krajín a stoly ozdobiť dekoráciami podčiarkujúcimi unikátnosť jedla. Napríklad orgiami pre japonské sushi, či mini sombrerami mexické jedlo.
Stanice s jedlom sú väčšinou prispôsobené tak, aby šéfkuchár mohol jedlo servírovať priamo z pariaceho sa hrnca, či priamo pred hladnými očami hostí krájať šťavnaté mäso.
Autor: Katarína Nemjová
Ďalšie typy svadobnej hostiny:"Typická" svadobná hostina
Kokteilová recepcia