startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
mesto


inštitúcia




Ako správne prestrieť stôl

line

svadobný stôl




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Plánujete svadbu doma alebo pozývate svojich svadobčanov pred obradom na posedenie k vám? Tu je pár rád ako prestrieť stôl.
banner
Taniere na stoleNech už je druh pohostenia, ktoré ponúkate, akýkoľvek, je nevyhnutné prestrieť stôl pre príchodom hostí. Jednak budete mať iné starosti, keď už tam hostia budú, a jednak pre pozvaných je príjemné vidieť, že sú očakávaní a je pre nich nachystaný pekný servis.
Na každý slávnostný stôl patrí obrus. Čím elegantnejší ráz chcete dodať, tým musí byť obrus starostlivejšie vyberaný: vyšívaný, hladký alebo damaskový, radšej biely alebo pastelovej farby. Dobre vyhlaďte všetky záhyby, dodržte rovnaký okraj po obvode stola, a ak sú na obruse motívy, dbajte, aby boli uprostred.

Taniere majú ladiť s farbou obrusu, musia byť umiestnené asi 1 cm od okraja stola. Vyhnite sa tomu, aby boli presne na rohu stola, hosťovi by sa na tomto mieste veľmi zle sedelo.

Príbory sú pripravené po oboch stranách taniera podľa poradia a druhu jedál tak, aby ich hostia mohli zo vzdialenejšej strany postupne brať a použiť. Nôž má byť napravo od taniera ostrím otočený k tanieru a vidlička vľavo (vo Francúzsku na rozdiel od nás sa kladie vidlička hrotmi nadol). Nad tanierom sú pripravené príbory na dezert a ovocie, opäť tak, ako sa budú používať (rukoväť noža k pravej ruke hosťa).

Poháre musia priam žiariť a musia byť pripravené poháre na všetky nápoje, ktoré sa budú podávať (pohár na vodu je najväčší a umiestni sa vpravo od najmenšieho).

Obrúsky rozhodne musia farebne ladiť s obrusom. Môžu byť z tej istej súpravy, alebo sú jednofarebné a zladené. Môžete ich dať vkusne poskladané do taniera alebo položiť vľavo.

Pokiaľ ide o chlieb, ak ste sa rozhodli pre malé chlebíky, pre každého zvlášť, môžu byť buď; zasunuté v obrúsku, alebo čo je elegantnejšie riešenie, položené na malom tanieriku hore alebo naľavo od taniera. Ak Solnickadáte prednosť bagetke, ktorá sa ulamuje rukou, servíruje sa šikmo nakrájaná v košíku prikrytom bielym obrúskom.

Soľ a dochucovacie prostriedky na slávnostný stôl nepatria. Na požiadanie ich je možné doniesť. Tak isto ani špáradlá a popolníky.

Napokon stôl môžete prizdobiť sviečkami (tzn. plávajúcimi alebo pevne umiestnenými na svietnikoch) a kvetmi. Pozor na veľké kytice, ktoré by bránili hosťom, aby sa navzájom videli. Radšej ich položte doprostred stola, alebo využite malé individuálne kytičky, ktoré umiestnite nad servisom či napravo od neho.

Ak chcete všetko usporiadať naozaj veľkolepo, môžete pred každý tanier umiestniť menovku osoby, ktorá tam bude sedieť, prípadne i menu a vína, ktoré sa budú podávať.    


line
line

Diskusia


forum 16.09.2005: admin, Diskusia k článku "Ako správne prestrieť stôl"



rightend