Svadobná torta je artefakt, v ktorom sa móda snúbi s marcipánom. Najmä v posledných rokoch má byť potešením pre oko rovnako ako pre chuťové poháriky. Z jednoduchého dezertu sa postupne stala hlavná hviezda svadobného stola s vlastnými módnymi trendmi.
Textúra inšpirovaná svadobnými textíliami
Vysoká cukrárska škola čipkovaných a riasených ozdôb z maslového krému či fondánu bude naďalej stálicou svadobného stola. Ku klasickým tkaninovým textúram pribudnú aj tie zo súčasnej módy a tiež inšpirácia architektúrou „Art deco“.
Maľované kvety
Ručne maľované kvetinové vzory premenia tortu na skutočné umelecké dielo. Jednoduché rastlinné motívy sa dokonale dopĺňajú najrôznejšími tvarmi cukrárskych kvetov. V kombinácii s maliarskou technikou známou ako Trompe-l’oil dokáže majster svojho remesla vyčariť skutočný umelecký skvost.
Vitrážové motívy
Tento spôsob zdobenia čerpá zo secesie - posledného umeleckého smeru, ktorý na sklonku 19. storočia zasiahol všetky oblasti modernej kultúry od architektúry po úžitkové umenie Ambíciou recesie bolo nové spojenie umenia so životom prostredníctvom vláčnych kriviek v zdanlivom pohybe a neobvyklých farebných tónov, vyberaných s citom pre harmóniu a kontrast. Secesia chcela prekonať ťažkopádnosť historických slohov inšpiráciou z prirodzených tvarov rastlín a zvierat.
Sklenený stojan na stopke
Papierové či plastové podnosy určite nestratia svoj praktický prínos a význam. Výnimočná svadobná torta si zaslúži pevný stojan na stopke, ktorý ju „postrčí“ ponad celý rad ďalších lahôdok.
Vrstvovitý chuťový zážitok
Aj najkrajšiu tortu skôr či neskôr niekto ochutná a vtedy nastane ďalšia príležitosť ako tento rok dať svadobnej oslave neobyčajný rozmer. Niekoľko kontrastných náplni v jednom korpuse je jednoduchým a pôsobivým gestom ako svojej svadobnej torte dať jedinečný punc. Nevšednou chuťovou kombináciou môže byť vanilková s náplňou s kyslej smotany alebo marhuľovo broskyňová náplň s mliečno-čokoládovou a Earl gray náplňou.
spracoval: M. P.