Svadobná torta je neodmysliteľnou súčasťou svadby, a preto by určite nemala chýbať na žiadnom svadobnom stole. Čo všetko patrí k tej správnej svadobnej torte?
Dizajn
Dizajnom sa rozumie spôsob, akým je svadobná torta
poskladaná. Pre svadbu "z rozprávky" môžete jednotlivé poschodia poskladať do podoby stĺpov alebo sa môžete rozhodnúť pre menej netradičný vodorovný tvar.
Ozdoba
Nech sa už rozhodnete pre moderný alebo klasický dizajn, na základné zdobenie torty bude pravdepodobne použitá
cukrová pasta. Obľúbenú alternatívu tvorí ovocie, kvety, fondán a marcipánové miniatúry.
Náplň
Náplňou sa rozumie tá nadýchaná sladká "
lahôdka" medzi vrstvami piškóty. Môže to byť marmeláda, krém, rôzne druhy tvarohu alebo aj kombinácia všetkých a mnohých ďalších poživatín.
Príchuť

Svadobná torta by mala nie len
dobre vyzerať, ale aj
vynikajúco chutiť. Vymýšľanie príchute svadobnej torty je ďalšou príležitosťou dať najavo, čo sa Vám páči. Medzi najobľúbenejšie chute svadobnej torty patrí: citrónová, vanilková, čokoládová, žltková a mrkvová. V prípate, že máte radi exotické chuťe a našli ste schopného šéfkuchára, nič nestojí v ceste ani tým najbláznivejším nápadom.
Poleva
Polevou nazývame vrstvu sladkej hmoty, ktorá pokrýva celý povrch svadobnej torty a na tomto povrchu potom prebieha ďalšie zdobenie. Najbežnejšími typmi polevy sú aáslovo biela, kráľovská a fondánová.
Maslovobiela poleva je mäkká a zo všetkých troch aj najlepšie chutí. Pre svoju vláčnosť však nie je veľmi všestranná. Niektorí cukrári ju dokážu tvarovať ako fondán, ale vo väčšine prípadoch je to jednoduchá biela poleva.
Kráľovská poleva. Mnohé páry si túto polevu vyberajú pre jej hladší vzhľad. Po nanesení na tortu totiž stvrdne a viac vydrží. Vynikajúco sa tvaruje a dobré drží nápisy a rôzne menšie ozdoby.
Váľáný fondán je v súčasnosti tiež veľmi obľúbenou polevou. Fondán je perfektne hladký a vynikajúco modelovateľný do rôznych zložitých vzorov, akými sú stužky a kvety. Jeho jedinou nevýhodou je zvláštná chuť.
Autor: M. P.