Typická svadobná hostina s množstvom pozvaných hostí si vyžaduje oveľa väčšiu organizáciu ako zorganizovanie menšej oslavy. Plesknete sa pri nej i viac po vrecku.
Hlavným ťažiskom usporiadanej hostiny so100 i viac hosťami je dobre vypracovaný
zasadací poriadok. Zmätkom pri usádzaní sa dá ľahko predísť
menovkami na stoloch. Hostia si môžu nájsť svoje miesto i vďaka
plánikom s usporiadaním stolov v miestnosti.
Naplánovať bude potrebné nielen zasadací poriadok,

hudbu, ale i celovečerné menu. Zvykom je
postupnosť chodov:
- aperitív
- predjedlo
- polievka
- druhá fľaša vína
- hlavný chod
- dezert
- „druhá večera“
- svadobná torta
Keď sa mladomanželia i so svojou partiou vytratia k fotografovi, pre ostatných pozvaných začína tzv. „
kokteilová hodinka“. Čašníci obiehajú miestnosť so šampanským, či vínom a jednohubkami a svadobčania čakajú, kým sa mladomanželia vrátia. Trvá približne hodinu až hodinu a pol.
Svadobná hostina je viac-menej formálna záležitosť. Od hostí sa neočakáva, že si budú jedlo vyberať sami. Čašníci im prinesú každý chod počas celého večera.
Tanečná zábava medzi jednotlivými chodmi pomôže hosťom vytráviť a zlepšiť náladu.
Prvý tanec tradične začína nevesta so ženíchom.
Autor: Katarína Nemjová
Ďalšie typy svadobnej hostiny:
Buffetový svadobný stôlKokteilová recepcia