Svadobná hostina


svadobný stôl




Typická svadobná hostina s množstvom pozvaných hostí si vyžaduje oveľa väčšiu organizáciu ako zorganizovanie menšej oslavy. Plesknete sa pri nej i viac po vrecku.
Hlavným ťažiskom usporiadanej hostiny so100 i viac hosťami je dobre vypracovaný zasadací poriadok. Zmätkom pri usádzaní sa dá ľahko predísť menovkami na stoloch. Hostia si môžu nájsť svoje miesto i vďaka plánikom s usporiadaním stolov v miestnosti.
Naplánovať bude potrebné nielen zasadací poriadok, Prestrety stolhudbu, ale i celovečerné menu. Zvykom je postupnosť chodov: Keď sa mladomanželia i so svojou partiou vytratia k fotografovi, pre ostatných pozvaných začína tzv. „kokteilová hodinka“. Čašníci obiehajú miestnosť so šampanským, či vínom a jednohubkami a svadobčania čakajú, kým sa mladomanželia vrátia. Trvá približne hodinu až hodinu a pol.

Svadobná hostina je viac-menej formálna záležitosť. Od hostí sa neočakáva, že si budú jedlo vyberať sami. Čašníci im prinesú každý chod počas celého večera.

Tanečná zábava medzi jednotlivými chodmi pomôže hosťom vytráviť a zlepšiť náladu. Prvý tanec tradične začína nevesta so ženíchom.

Autor: Katarína Nemjová

Ďalšie typy svadobnej hostiny:

Buffetový svadobný stôl
Kokteilová recepcia