startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
Sona Kozakova
Mario Racek
Hotel Agatka
07.09.2019
mesto


inštitúcia




Skutočný príbeh čokolády - I. časť

line

zaujímavosti




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aztécka legenda rozpráva príbeh dobromyseľného boha Quetzalcoatl, známeho aj pod prídomkom „operený had“, ktorý ľudstvu priniesol kakaovník - dar z rajskej záhrady. Ukázal ľuďom ako ho zasadiť, pozbierať jeho ovocie a pripraviť z neho lahodný nápoj zvaný „Xocolatl“. Nakoniec prikázal bohu dažďa Tlatacovi, aby stromu vždy doprial dostatok vlahy a bohyni lásky Xochiquetzal, aby kakaovník ozdobila kvetmi plnými svojho ducha.
cokolada_tsp78192731Na tento príbeh nezabudol ani slávny lekár a botanik Carl Linné, autor sústavy dvojslovného (rodového a druhového) pomenovania živých organizmov. Kakaovník pravý tak v jeho diele „Sústava prírody“ získal latinský názov „Theobroma cacao“, po slovensky „pokrm bohov.“

V starovekej mexicko-majskej (a neskôr toltécko-astéckej) kultúre mali kakaové bôby aj funkciu meny. Veľká paradajka sa dala kúpiť za jeden, zajac za 10 a otrok za 100 bôbov.

Veľký aztécky vládca Montezuma obľuboval kakaovníkový nápoj natoľko, že si pri slávnostných príležitostiach, ktorých súčasťou boli hostiny, doprial až 50 šálok denne. Výdatne posilnený sa odobral do svojho háremu, aby svoj výkon, ako sa patrí, oslávil.

Príprava „prvého kakaa“ nebola vonkoncom jednoduchá. Surové kakaové bôby sa najprv upražili nad ohniskom na kamennej platni. Potom ich bolo treba ručne na kamennom mlynčeku a na kolenách rozomlieť na masu, ktorá sa rozpustila v studenej vode. Hotový nápoj sa ešte dochutil medom, vanilkou, sušenými kvetmi, čili papričkami alebo jemne zomletou kukuricou.

Tento „božský nápoj“ však spočiatku dobyvateľov „nového sveta“ neokúzlil. Krištof Kolumbus si po prvej skúsenosti s „horkou vodou“ (ako sa kakao v reči domorodcov označovalo), do svojho denníka poznamenal: „Tento vzácny nápoj posilňuje telesnú odolnosť a odháňa únavu. Jediný pohár umožňuje celodenný pochod bez prijímania iných potravín.“

cokoladova-fontana_tsp96939706Španieli neskôr Montezumov dar zohriali a doplnili o vlastné ingrediencie: cukor, škoricu, mleté mandle a mlieko. Španielsky monopol na výrobu a konzumáciu čokoládového nápoja sa podarilo udržať takmer 100 rokov. Do zvyšných končín Európy ho v roku 1606 rozšíril až taliansky cestovateľ Antonio Carletti a podnietil tak zakladanie Európskych kakaových plantáží.

Ako všetky populárne zemské rozkoše, ani čokoládu neobišiel "kultúrny boj". Niekedy v priebehu 17. storočia šlachtičné z mesta San Cristólbal de las Casas sužovala „žalúdočná slabosť“ natoľko, že bez šálky kakaa nedokázali vydržať ani hodinu. Služobné im ju teda pripravovali aj uprosted omše v katedrále.

Toto správanie pobúrilo miestneho biskupa natoľko, že sa rozhodol zakázať počas bohoslužieb akékoľvek jedlo a nápoje. Reakcia dotknutých dám na seba nedala dlho čakať. Odmietli sa zúčastňovať na biskupskej omši a biskupa krátko na to niekto otrávil jedom rozpusteným v šálke kakaa.

spracoval: M. P.



line
line

Diskusia


forum 17.03.2009: admin, Diskusia k článku "Skutočný príbeh čokolády - I. časť"



rightend