startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner
Sona Kozakova
Mario Racek
Hotel Agatka
07.09.2019
mesto


inštitúcia




Čokoláda

line

zaujímavosti




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prvé kakaové bôby priviezol do Európy Krištof Kolumbus v roku 1503. Tabuľková čokoláda sa na náš stôl dostala až v 19. storočí. U indiánov bola nápojom, ktorý bol zdrojom duchovnej múdrosti, obrovskej energie a zlepšovania sexuálnej schopnosti. V Európe bola čokoláda cenená ako afrodiziakum a nápoj dodávajúci energiu. Konzumovali ju králi, šľachtici a vysoko postavené kniežatá.
cokolada_tsp78192731Jedna tabuľka čokolády dodá človeku celodennú dávku horčíka. Je tiež bohatá na draslík, fosfor, vitamín E a proteíny. Niektoré druhy čokolády s vyšším obsahom mlieka sú bohaté aj na vápnik a bielkoviny. Železo napomáha dopravovať kyslík do mozgu, čo je považované za pravdepodobnú príčinu zvýšenej duševnej aktivity. Vysoký obsah tuku prítomný v čokoláde je trávený pomaly a tak čokoláda udržuje pocit plnosti a nasýtenia.

Čokoláda - symbol lásky?

Čokoláda pôsobí povzbudzujúco, pretože zvyšuje hladinu serotonínu a endorfínov v mozgu. „Čokoládové opojenie“ vzniká vplyvom látky zvanej fenyletylamín, ktorá sa uvoľňuje v okamihoch citového vzrušenia. Tu niekde možno hľadať príčinu, prečo sa bomboniéra stala tradičným darčekom z lásky. Nie náhodou pociťujeme neodolateľnú chuť na čokoládu i vtedy, keď náš vzťah“ stroskotá“. Čokoláda obsahuje tiež stimulanty teobromín a kofeín, ktoré zvyšujú bdelosť.

Pár zaujímavosti o čokoláde

Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka, ktorý má svoj pôvod v Južnej Amerike. Kým si však pochutnáme na kúsku čokolády, chvíľku to potrvá. Premena kakaových bôbov je totiž proces veľmi zložitý. Najprv sa bôby fermentujú a sušia na slnku, potom sa balia do vriec a expandujú na miesto určenia. Výrobcovia čokolády bôby triedia, čistia a potom pražia, aby sa rozvinula ich chuť. Pražené bôby sa lúpu a melú. Teplom, ktoré vzniká pri mletí, sa rozpúšťa tuk a vzniká maslová hmota s horkastou príchuťou, tzv. čokoládová tekutina. V lise sa od čokoládovej tekutiny oddelí väčšina žltého tuku (kakaového masla) a ostane len tuhá kakaová placka. Tá sa melie a preosieva na kakaový prášok.

Do čokoládových výrobkov sa okrem čokoládovej tekutiny pridáva ešte cukor a tuk, do mliečnej aj mlieko. Ako tuk sa pridáva kakaové maslo, ktorému vďačíme za neodolateľnú chuť čokolády. Kvalita čokolády je tiež merateľná vysokým podielom kakaovej hmoty. Keďže čokoláda obsahuje veľa tuku (asi 30 % hmotnosti), je veľmi kalorická. 100 gramov čokolády obsahuje približne 500 kalórií. I napriek tomu, sladkému čokoladovému pokušeniu skutočne len ťažko odolať.

A ešte niečo:
  • jahoda-s-cokoladou_tsp97360174sto gramov horkej čokolády obsahuje viac kofeínu ako šálka instantnej kávy,
  • čokoláda je na zuby menej škodlivá ako väčšina iných cukrárenských výrobkov,
  • kofeín v čokoláde môže byť príčinou nespavosti,
  • hoci ľuďom trpiacim na akné sa odporúča nekonzumovať čokoládu, neexistuje priamy dôkaz, že by čokoláda akné spôsobovala, či dokonca zhoršovala,
  • každý, kto plánuje výlet do prírody, vysokohorskú túru alebo inú telesnú aktivitu, mal by si do batoha pribaliť aj jednu alebo dve tabuľky čokolády, pretože obsahuje vysoký podiel energie.

Ktorá čokoláda je najlepšia?

Najlepšia čokoláda je tá, ktorá vám najviac chutí. Za najkvalitnejšiu je považovaná horká čokoláda, ktorá síce nie je najideálnejšia, pretože neobsahuje mlieko, ale i napriek tomu má polovičný obsah bielkovín dôležitých pre rast, obnovu a udržovanie telesnej hmoty. V porovnaní s bielou čokoládou obsahuje výrazne menej vápnika, avšak na druhej strane má len 520 kalórií/10 dg a podstatne viac železa, potrebného pre tvorbu červených krviniek a roznášanie kyslíka po tele. Pomer horčíka je v horkej čokoláde zastúpený 2-3 krát viac ako v bielej či mliečnej čokoláde. Biela čokoláda však oproti iným druhom obsahuje dvojnásobnú dávku vitamínu A.

Máte chuť na čokoládu? Tak si ju dajte. Nie nadarmo sa kakaovníku hovorí „ Theobroma“, čo v preklade znamená „pokrm bohov“.

spracovala: Bibiána Želisková



line
line

Diskusia


forum 01.04.2010: admin, Diskusia k článku "Čokoláda"



rightend